Web Sitesi Tasarlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Web sitesi tasarlarken dikkat etmek gereken en önemli özellik kullanıcıların istediği bilgiye ulaşabilmesidir. Web sitesi dijital dünyadan müşteriler ile iletişime geçmenizi sağlayan bir araçtır. Kullanıcılar için siteye ilk giriş yaptıklarındaki karşılaştıkları manzara siteyi tekrar ziyaret edip etmeyeceklerine karar vermelerini sağlar. Bu yüzden ilk izlenim çok iyi olmalıdır. Doğru seçilmiş ve konumlanmış görseller, yazı tipi, yazı boyutu gibi site hakkında ki bilgiler veren içerikleri okumadan web sitesi tasarımı göze hitap etmelidir.

Web Sitesi Nedir?

Web sitesi kurulum amaçlarına göre farklılık gösteren işletmelerin ya da kişisel kullanıcıların dijital alanda yer almasını sağlayan bir araçtır. Günümüzde internetin kullanımının artması ile birlikte her kullanım amacına yönelik açılmış web siteleri görmek mümkündür. Web sitelerinden para kazanabilir, bilgi edinebilir, fikir geliştirebilir ve oyun oynayabilirsiniz.

Etkili Web Sitesi Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

Etkili bir web sitesi tasarımında olması gereken özellikler şunlardır:

  • İlk İzlenim

İlk izlenim listenin en başında yer almaktadır. Kullanıcılar siteye girdikleri an birkaç saniye içerisinde konuyu anlaması ve dikkatini çeken alt başlıklar ile sitede kalması gerekmektedir. Uzun süreli konuyu dolaylı yollardan anlatma çabası kullanıcıların sıkılmasını sağlar ve siteden çıkarlar. Sade bir tasarım ile kullanıcıların tekrar siteyi kullanmasını sağlayabilirsiniz.

  • Amaç Belirlemek

Web sitesi amacınızı göz önünde tutmalısınız. Kullanıcılar tek tek tüm bilgileri okumazlar sadece göz gezdirirler. Kalın yazı tipi kullanarak kullanıcıların aradığı bilgileri bulmasını amaçlamalısınız. Silik ve araya sıkıştırılmış bilgiler ziyaretçileri tatmin etmez.

  • Web Sitesi Sayfa Düzeni

Sayfa düzeni dikkat edilmesi gereken bir diğer faktördür. Web sitesi tasarımı yaparken sayfanın üst kısmı kullanıcıların yardımına koşacak şekilde hazırlanmalıdır. Kullanıcılar aradıklarını bulmak için yönlendirilmek isterler. Tıklayabilecekleri sayfa geçişlerinden yararlanarak siteyi faydalı bulacaklardır. Ayrıca kullanıcıların baktığı yerde logo bulundurmak işletmenizin tanınır olmasına katkı sağlar.

  • Kaliteli içerik ve Slogan Kullanımı

 Kaliteli içerik kullanmak ziyaretçilerin web sitesine bağlı kalmasını sağlar. Doğru yerde doğru görseller ve metinler bulundurmak kullanıcıların ilgisini çekmektedir. İyi seçilmiş sloganlar akılda kalıcılığı arttırır. Her kullanıcının okumasını sağladığınız sloganlar ile göz önüne çıkabilirsiniz.

  • Görsel Kullanımı

Yüksek çözünürlüklü görseller kullanmak hem kullanıcıyı etkiler, hem de arama motorlarınca artı puanla değerlendirilir. Web sitesi tasarımı için kaliteli ve yüksek çözünürlüklü görsel kullanımı büyük önem taşır. Bu görsellere arama motorlarında önlere çıkabilecek isimler vermek sayfanızı üst sıralara yükseltir. Görselleri gerçekçi seçerek güvenilirliği arttırabilirsiniz.

  • Reklam Kullanmak

Reklam kullanımı web sitenizin keşfedilmesi için size kestirme bir yol sunar. Anahtar kelimelere verilen reklamlar ile arama yapan kullanıcıların dikkatini çekebilir, sosyal medya reklamları ile doğrudan hedef kitlenizce tanınmayı sağlayabilirsiniz. Reklam vermek, kullanıcı etkileşimini artırmanın da kolay bir yoludur. Sitenize gelen her ziyaretçinin Google gözünde sizi değerli kıldığı ve artan etkileşimin daha iyi bir arama sıralaması anlamına geldiğini söylemek de yanlış olmayacaktır.

  • İçeriklerin Özgün Olması

Özgün içerikler kullanmanız sayfanın bilinirliğini arttırmaktadır. Çalıntı başlıklar kullanarak diğer sitelerin öne geçmesini sağlarken web siteniz arama motorlarında alt sıralarda kalır. Özgün içerik hem kullanıcı hem de Google tarafından ödüllendirilir. Ünlü bir dijital atasözünün söylediği gibi: “İçerik kraldır!”

  • Sayfa Geçişleri

Sürekli olarak sayfa geçişi yapmak kullanıcıları rahatsız eder. Ziyaretçilerin istediği bilgilerin tek sayfada bulunması tekrar siteye girmelerini sağlamaktadır.

  • Site hızı

Site hızı listedeki son ve en önemli maddelerden biridir. Site açılma hızınız ne kadar düşükse o kadar çok kullanıcı kaybedersiniz. Yazılımın doğru bir şekilde yapılması burada önemlidir. Eğer web sitesi tasarımını sayfa yüklenme hızına göre ayarlamamışsa bir an önce bu durumu düzeltmeniz gerekmektedir.

Mobil Web Sitesi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mobil uyumlu web sitesi yaparken dikkat etmeniz gereken unsurlar bulunmaktadır. Akıllı mobil cihazları kullanan kullanıcılar sadece masaüstü tabanlı yazılımlar ile çalışan web sitelerine girememektedir. Bu da mobil müşterilerinizi kaybetmeyi sağlar. Mobil uyumlu web sitelerinde yazı tipi ve boyutu orta derecede olmalıdır. Doğru bir tema kullanmak ve içerikleri sağa sola yukarı aşağı şekilde yönlendirmek kullanıcıların kolayca siteyi ziyaret etmelerini sağlar. Web sitesi tasarımı mobile uygun olarak dizayn edildiğinde kullanıcı girişlerinin artmasını sağlayacaktır. Sizde kendiniz için ya da firmanız için doğru hazırlanmış bir web sitesine sahip olmak isterseniz Crater Fikir Sanat Reklam ve Web Ajansıyla iletişime geçerek yardım alabilirsiniz.