Web Tasarım Nedir, Nasıl Olmalıdır?

Web tasarımı belirli bir içeriğin organize edilerek estetik bir şekilde düzenlenip, çevrimiçi ortama aktarılması işlemlerine verilen isimdir. Web tasarım belirli bir ilkeler doğrultusunda ve disiplinle uygulanması gerekli bir dizi işlemi ifade eder. Doğru tasarlandığında arama motoru sıralamalarında da ödüllendirilen web sitelerinde, tasarımın ne şekilde olması gerektiği hakkında merak edilen her detayı yazımızda sizler için derledik.

Web Tasarım Nedir?

Web tasarım belirli bir hedef doğrultusunda yazılı ve görsel içeriklerin, belirli ilkeler çerçevesinde düzenlenerek online platforma aktarılmasıdır. Kişisel ve kurumsal hedefler doğrultusunda yayına alınan web siteleri, estetik ve arama motoru optimizasyonu gibi bir dizi kurallar çerçevesinde organize edilerek yayına alınmaktadır. Web tasarımda kullanılan temel öğeler ise içerik, renk, görsel, grafik, tipografi, video ve düzen gibi bir dizi örnekle çeşitlendirilir.

Web Tasarım Nasıl Yapılır?

Web tasarımı yapmak için yerine getirilmesi gerekli işlemler şu sıralamada verilir:

  1. Alan adı (Domain) seçilmesi
  2. Hosting hizmeti alınması
  3. Web site tasarımı
  4. İçerik yerleşimi (Görsel, metin, video, vb.)
  5. Yönetim panelinin oluşturulması
  6. Web sitesinin yayına alınması

Başarılı Bir Web Tasarım Nasıl Olmalıdır?

İyi bir web site tasarımı sahibine bol organik hit ve ulaşılabilir hedefler hediye eder. Belirlenen hedefler doğrultusunda başarıyı yakalamak için iyi organize edilmiş ve yapılan plan doğrultusunda sürdürülmüş disiplinli çalışmalar gerekir. Başarılı bir web sitesi hayata geçirmek için takip etmeniz gereken 8 aşamayı uygulayarak, iyi bir web tasarıma sahip olduğunuzdan emin olabilirsiniz.

Web Sitenizin Hedefini Belirleyin

Web sitenizin hedefini belirlemek yapacağınız organizasyon planlaması için önemlidir. Tamamlamanız gereken her süreci etkileyen hedefiniz, tasarım aşamasına başlamadan önce halledilmesi gerekli detaydır. Yayına alacağınız web siteniz için bireysel veya kurumsal, hedeflediğiniz başarıyı belirleyerek planlamaya başlayabilirsiniz.

  1. Akılda Kalıcı Domain Alın

Domain seçimi büyük titizlik gerektirir. Belirlediğiniz hedef ile uyumlu, akılda kalıcı ve kısa domain seçmeniz için epey düşünmeniz gerekebilir. Web sitenizin adresi olacak bu seçimde .com uzantısı tercih etmek, yapılan araştırmalara göre akılda kalıcılığı artırmaktadır. Özgün kavramlar üzerine odaklanarak alan adı seçimini başarılı bir şekilde tamamlayın.

  1. Hosting Sağlayıcı Seçin

Hosting seçimi yayın hayatı boyunca sizi etkileyecek bir kararı vermenizi gerektirir. Hosting sağlayıcı seçerken şu ilkeleri dikkate almayı ihmal etmeyin:

  • Hosting sağlayıcının güvenilir olduğundan ve kesintisiz hizmet verdiğinden emin olun.
  • Web site trafiğinizi idare edebilecek seçimler yapın.
  • Web tasarımınız ile uyum sağlayabilecek teknolojiyi barındırdığından emin olun.
  • Sağlayıcının karşılaşılacak sorunlara acil müdahale edebilecek deneyimli ekibe sahip olup olmadığını kontrol edin.
  1. Web Site Tasarımınızı Planlayın

Web site organizasyon planı başarılı bir web sitesinin anahtarını elinde tutar. Planlamayı henüz ilk aşamada yaparsanız, hiçbir detayı atlamadan sitenizi yayına alacağınızdan emin olabilirsiniz. Web sitenizin kategorilerini, sayfalarını, ziyaretçiler için yapılacak yönlendirmeleri, veri elde etme yöntemlerini ve içerik ekleme stratejinizi henüz ilk aşamada belirleyerek tüm tasarım sürecini başarılı bir şekilde yönetebilirsiniz.

  1. Profesyonel Web Tasarım Ekibi ile Çalışın

Profesyonel web tasarımı ekibiyle çalışmak kestirme yoldan başarıya ulaşma yolunu size hediye edebilir. Kodlama, tasarım ve SEO konusunda deneyimli web ajansları ile çalışarak doğrudan başarılı bir web sitesi oluşturulmasını sağlayabilirsiniz. Deneyimli web tasarım ekibi ile çalışmak istediğinizde, en iyi Konya web tasarım ekibi ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Crater Fikir Sanat ile çalışarak kaliteli, hızlı ve yüksek organik hit potansiyelli web sitesine sahip olabilirsiniz.

  1. Kaliteli ve Özgün İçerikler Ekleyin

Kaliteli içerikler web sitenize ziyaretçi çekmenizi sağlar. Web siteniz E-Ticaret üzerine kurulu olsa bile kategori ve ürün açıklamaları yanında web siteniz için Blog içerikleri hazırlayarak daha fazla ziyaretçiyi web sitenizde ağırlayabilirsiniz. İçerikleriniz kaliteli, özgün ve SEO uyumlu olmalıdır. İyi bir içerik stratejisi ile Google sıralamasında yükselerek, daha fazla anahtar kelimede otorite kazanabilirsiniz.

  1. SEO Stratejinizi Hayata Geçirin

SEO optimizasyonu organik hit çekmek için başvurmanız gereken ilk detaydır. İyi bir web tasarımı SEO uyumlu olmalıdır. Tasarım ile SEO ilişkisini kurmanın ardından web site linklemenizi doğru bir şekilde yapar ve doğru anahtar kelime stratejisi ile düzenli içerik akışı sağlarsanız, arama motorlarının sizi kısa sürede fark etmesini sağlayabilirsiniz. Web sitenizin URL yapısından iç link ağına, backlink stratejisinden görsel optimizasyonuna kadar her alanına hitap eden iyi bir SEO stratejisi ile başarı şansınızı artırabilirsiniz.

  1. Web Site Performansınızı İzleyin

Web site performansının takibi yaptığınız işin ne derece doğru olduğunu kontrol etmenize yardımcı olur. Web sitenizin ziyaretçilerinin davranışlarını ölçerek ve hangi anahtar kelimelerden size ulaşıldığını düzenli olarak kontrol ederek hedefle aranızdaki engelleri tespit edebilirsiniz. Düzenli takip, web tasarım yönündeki aksaklıklara müdahale etmek için vakit kaybının da önüne geçer. Google Analytics ve Search Console gibi araçların yanında SEO araçlarını kullanarak web site performansınızı düzenli olarak takip edin.